Plantada d' arbres a Catalunya - 3 març - Plantada de árboles en Cataluña - 30 marzo

Tema en 'Repoblaciones forestales y reforestación' comenzado por Kikinia, 13/3/08.

  1. Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya plantaran 35.000 arbres a 35 boscos de Catalunya per lluitar contra el canvi climàtic
    Fest-te voluntari!
    En la plantada hi participaran 1.000 voluntaris, que estaran distribuïts pels 35 boscos (si vols participar com a voluntari arbres@catradio.cat). A través d’una edició especial d’”El Suplement de Catalunya Ràdio”, amb Xavier Solà, s’anirà informant de com es pot arribar a cadascun dels llocs de plantada, dels accessos, de la situació del trànsit i també del temps que es preveu durant la jornada. Al programa també hi participaran els realitzadors, presentadors i col•laboradors de l’emissora, que estaran amagats en els boscos escollits esperant que els oients els trobin.
    Per participar a la plantada s’ha articulat un sistema de reserva totalment gratuït a través de Tel.Entrada de Caixa Catalunya (pàgina web www.telentrada.com i telèfon 902 10 12 12) i del web de Catalunya Ràdio www.catradio.cat. Hi ha un nombre màxim de deu reserves per titular. Un cop feta la reserva gratuïta, es podrà recollir el comprovant a qualsevol caixer automàtic de Caixa Catalunya o a qualsevol de les seves oficines.

    Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya s’han unit per fer la plantada simultània més gran que s’ha fet mai al país, coincidint amb els 25 anys de la ràdio nacional de Catalunya i els 10 de la Fundació. El 30 de març al matí, amb el lema “Plantem el futur”, es plantaran 35.000 arbres a 35 punts de Catalunya amb la col•laboració dels oients i de tothom que vulgui contribuir a un repte inèdit de caràcter participatiu i de respecte al medi ambient.
    En la presentació de la inciativa –aquest migdia a La Pedrera- el director de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Miquel Perdiguer, ha remarcat la visió de futur que té la plantada i ha destacat que en deu anys l’Obra Social de Caixa Catalunya ha aconseguit protegir, a través de la Fundació Territori i Paisatge, el 4,54% del territori català, ja sigui mitjançant la compra directa o bé exercint la custòdia i gestió d’espais cedits. Segons ha explicat Perdiguer, “aquesta protecció s’ha fet sobretot treballant amb la gent del país, sumant esforços, en cadascun dels 86 territoris que protegim, situats a 36 comarques i 99 municipis de Catalunya, i mitjançant acords amb 103 entitats del país”.
    El director de Catalunya Ràdio, Oleguer Sarsanedas, ha assenyalat el caràcter participatiu d’una actuació que no es podria fer sense la col•laboració dels oients, “que ens fan l’emissora líder al nostre país”. “Enfoquem la plantada cap enfora (cap al territori) i cap endavant”, ha dit Sarsanedas, que ha recordat que els 35.000 arbres adaptats al territori i d’espècies autòctones contribuiran a recuperar la massa forestal que s’ha perdut en el darrer decenni.
    Aquesta iniciativa dóna suport a la Campanya per als Mil Milions d’Arbres del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, que té un termini de deu anys i es marca l’objectiu de plantar anualment mil milions d’exemplars d’espècies adaptades al territori. La plantada del 30 de març representarà el 12% del que li toca plantar a Catalunya.
    El director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargatal, ha explicat que aquesta iniciativa ha estat possible, sobretot, gràcies a la col•laboració de totes les entitats locals, ajuntaments, consorcis i parcs naturals, atès que és una operació de gran complexitat que requereix l’organització local i la participació ciutadana. “El que volem és que la gent, a part de plantar un arbre, es conscienciï i conegui la natura. La seducció ambiental i la sensibilització de la societat -especialment dels més petits- és una prioritat”, ha apuntat Sargatal.
    Per la seva banda, el comissari dels actes del 25è aniversari de Catalunya Ràdio, Carles Pérez, ha destacat que en quatre hores, de les deu del matí a les dues del migdia, es plantarà una superfície equivalent a 96 vegades el Camp Nou. Els 35.000 arbres plantats contribuiran a absorbir 420.000 quilos de CO2 a l’any i generaran l’oxigen necessari per a 140.000 persones.
     
  2. Re: plantada d' arbres a catalunya - 3 març - plantada de arboles en cataluña - 30 ma

    Cuando dejaremos en este país de plantar árboles en marzo...y menos a finales...Es condenar a la muerte segura a la mayoría de ellos, que vienen ya brotados y si la primavera viene seca no han profundizado su raíz lo suficiente.
    Abogo por un cambio radical en lo establecido. El día del árbol debería ser en España en noviembre o diciembre, antes de los primeros fríos intensos, para que el árbol comience ya en esa época su crecimiento radical y resista mucho mejor los avatares primaverales y sobre todo veraniegos. Noticias cómo ésta, que debería ser agradable, me entristece por lo expuesto más arriba.
    Saludos y suerte.